2010. április 21., szerda

Bacher Iván :Farfalle a’la Sári :D

Na gyere, te gyerek, ülj fel ide a pultra, megcsináljuk ezt a pastát pár röpke perc alatt, föltéve, ha segítesz. Na, maradj itt, amíg én megtöltöm ezt a lábast vízzel, így, és fölteszem a rezsóra. Na, mit kell bele tenni? Úgy van: kis olajat, na, öntsed, hé, elég lesz, nem baj, majd lehalászom kanállal, így, nem baj, majd felmosom. Na, most sózzad, óvatosan, jól van, gyerek, hoppá, no, nincs vész, mindjárt teszek fel másik vizet, így, látod, na, nem történt semmi baj, teszed le azt a kést!
Gyorsan aprítsuk fel a hozzávalókat: ezt a negyedkilónyi vargányát, amit Beregszászról hozott Feri bácsi, emlékszel Feri bácsira, akinek az a nagy kocsija van, egy kincset ér ez a gomba, nem baj, majd fölszedjük és megmossuk újra. No, most még vagdossunk föl egy fél cső zöld és egy fél cső piros színű paprikát, ezt a szép szál újhagymát is, így. És megtisztítunk öt gerezd fokhagymát, nem baj, majd összeszedem.
Na, most vesszük ezt a vaslábast, öntsél bele egy kis olajat, ne azt, az oliva, persze jó lesz az is, úgy, öntsed, nem baj, majd feltörlöm, úgy, most rátesszük a rezsóra, kapcsold be, jól van gyerek, most menj arrébb, mert meleg lesz.
Vedd le azt a kis edényt, úgy, nem baj, majd felseprem a cserepet, úgy se volt ez valami szép csupor. Ebbe teszünk vizet, s föltesszük nagy lángra azt is. Hopp. Mondtam, hogy ne ficánkolj, annyira nem ütötted be, na, ülj ide vissza, és nézzed, ahogy belenyomom a fokhagymát, na, bekapsz egy felet bikfic, nem baj, majd kimosom. Gyorsan kiszedjük a fokhagymát, ki is dobjuk, félrehúzzuk a lábast, no meg téged, helló! Nem baj, majd fölveszem. No, nézd, ebbe a lobogó vízbe belepottyantjuk a két szem paradicsomot…Majd feltörülöm. De aztán rögtön ki is kanalazzuk, hámozzuk meg, ne nyúlj hozzá, forró! Mondtam. Mindjárt bekenem, addig fogd meg a füledet. Fölaprítjuk azt a paradicsomot, beletesszük a fokhagymás olajba… Hopp. Nem baj, ez úgyis koszos volt. Közben fölforrt a víz, tegyük bele a tésztát. Majd összesöpröm. Csak elébb ebbe a paradicsomos olajba beletesszük a gombát, így. Dobd bele ezt a kis marék kapribogyót, na, próbáld meg még egyszer. Majd megkeresem. Most ezt a kis ringlit tedd bele, jó, a paprikát, szórjál bele kis koriandert, várjál, leszedem kiskanállal. Babért és ezt a fél bukéta elaprított petrezselyemzöldet, ügyes vagy, az nem érdekes, phu, már el is szállt. Itt van egy bukéta bazsalikomlevél, haraphatsz bele, persze, hé, de ne mind, nyisd ki a szád, azonnal nyisd ki a szád, úgy ez még jó lesz bele. Na, most bolondítsuk az egészet ezzel a mandulával, száraz vörösborral. Tudtam, hogy nem kellett volna ebben az ingben maradni, nem baj, gyerek, majd besózom.
Na, most ezt én csinálom: leszűröm a tésztát, és egy tálban elkeverem a masszával. Igen, keverheted te is, de vigyázz, na várjál, visszalapátolom. Most még bőven reszelünk rá parmezánt, hohó… majd felseprem. No, akkor ülj ide, a helyedre, itt az adagod, egyél szépen. Mit mondasz??? Hogy mossam le???? Hogy mossam le a tésztáról ezt a sok maszatot??? Gyerek, az anyád ne sirasson… Na jól van, már mosom is, aj mekkora egy marha voltam, hogy nem spagettit főztem, hanem ezt az ostoba masnitésztát, mindegy gyerek, egyél, mindegy, hogy mit eszel, csak egyél, egyél, egyél, hogy jó erős legyél, hogy bírjad a dolgokat, gyerek, gyerek, drága kis gyerek…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése